'Verbindingskunstenaar worden' - Ed Taylor

Ed Taylor is auteur van meerdere boeken, waaronder: Antroposofie, een Inleiding, Rudolf Steiner, een geïllustreerde biografie en Willem Zeylmans & Elsabeth Vreede.

In zijn boeken geeft hij antwoord op de vraag: “Wat is Antroposofie?” Volgens Ed is antroposofie een verbindingskunst en kan ieder mens verbindingskunstenaar worden. Dit houdt in dat je je als mens in de huidige maatschappij, die is omgeven door materialisme, verbindt met de spirituele wereld. In zijn lezing zal Ed zowel inhoudelijk vertellen, als verbindingsvaardigheden met ons oefenen die we bewust kunnen inzetten om stevig te staan in de wereld van vandaag.

'Doelgerichtheid in de evolutie? Zijn wij een toevalsproduct?' - Arie Bos

Arie Bos is huisarts en doceert wetenschapsfilosofie aan medisch studenten aan het Utrechts Medisch Centrum. Hij is auteur van de boeken 'Hoe de stof de geest kreeg' (2010) en 'Mijn brein denkt niet, ik wel' (2014). Arie zal in zijn lezing een verbinding leggen tussen de ‘reguliere’ wetenschap en de geesteswetenschap (antroposofie), door te spreken over het ontstaan van de mens. Vanuit het reguliere wetenschappelijke beeld laat evolutietheorie weinig ruimte voor de vrije wil en de spirituele oorsprong van de mens, terwijl je de fysieke wereld ook juist als een uitdrukking van de geestelijke wereld kunt zien. Een spirituele en een materiele visie op de wereld hoeven niet tegenover elkaar te staan, maar er is juist een samenhang tussen de twee. Tijdens de lezing zullen onder andere de volgende onderwerpen belicht worden: Hoe is de mens ontstaan? Wat is het verschil tussen mens en dier? Wanneer is iets levend? Bepaald DNA wie jij bent? Waar zit het ik eigenlijk en wat is bewustzijn? De mens is uiteindelijk het ultieme voorbeeld van iets fysieks/ materieels waar iets geestelijks in leeft – waar zien we dat in?

'Opruimen' - Inge van der Ploeg

Inge van der Ploeg schreef als professioneel opruimcoach het boekje “Houden van je spullen” (juli 2001). Hierin beschrijft zij de band tussen mensen en spullen. Welke betekenis hebben onze spullen voor ons? De kern van haar boodschap is: houd van je spullen! Inge werkt tegenwoordig bij Uitgeverij Christofoor. Zij zal ons in haar praktische lezing door middel van oefeningen bewust maken van onze verhouding tot spullen. Wat zeggen spullen over ons, hoe gaan wij met ze om?